Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Θύμα χάκερ η Symantec

Η γνωστή εταιρία Symantec που αναπτύσσει το λογισμικό Norton κατά των ιών και άλλων απειλών κυβερνοασφάλειας, έπεσε η ίδια θύμα χάκερ.
 Με ανακοίνωσή της, προειδοποιεί τους χρήστες-πελάτες της, ιδίως τις επιχειρήσεις, που έχουν εγκαταστήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους το λογισμικό της pcAnywhere, να σταματήσουν να το χρησιμοποιούν προσωρινά, εκτός και είναι απόλυτη ανάγκη. Σύμφωνα με την εταιρία ένα τμήμα παλαιού πηγαίου κώδικα για το συγκεκριμένο πακέτο λογισμικού εκλάπη από ομάδα χάκερ, με συνέπεια να εκτίθενται σε δυνητικές απειλές οι χρήστες που χρησιμοποιούν το λογισμικό αυτό για να έχουν πρόσβαση στον υπολογιστή τους εξ αποστάσεως. Το πρόβλημα αφορά τις εκδόσεις pcAnywhere 12.0, 12.1, 12.5 και τις προηγούμενες. 

Η Symantec, σύμφωνα με το BBC, υπογραμμίζει, ότι σχετικά με τα άλλα πακέτα λογισμικού της, όπως το ευρέως χρησιμοποιούμενο διεθνώς Norton Antivirus Corporate Edition και το Norton Internet Security, παρόλο που η υποκλοπή αφορούσε εν μέρει και αυτά, οι χρήστες τους δεν αντιμετωπίζουν «αυξημένο κίνδυνο» και δεν πρέπει να ανησυχούν. Η εταιρία συμβουλεύει τους χρήστες να απενεργοποιήσουν το pcAnywhere έως ώτου κυκλοφορήσει μια αναβάθμιση αυτού του λογισμικού, που θα λύνει το πρόβλημα ασφάλειας. «Οι κακόβουλοι χρήστες με πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα έχουν αυξημένη ικανότητα να εντοπίσουν ευάλωτα σημεία και να τα εκμεταλλευθούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 
Οι χάκερ-μέσω της παραβίασης του pcAnywhere- μπορούν να παρεμβληθούν στην εξ αποστάσεως επικοινωνία του χρήστη με τον υπολογιστή του και να υποκλέψουν τα στοιχεία του. Οι χάκερ θα μπορούσαν ακόμα να αποκτήσουν τον εξ' αποστάσεως έλεγχο του εταιρικού δικτύου πληροφορικής μιας επιχείρησης και έτσι να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα της. Εκπρόσωπος της Symantec δήλωσε, ότι λιγότεροι από 50.000 χρήστες χρησιμοποιούν την ξεχωριστή μεμονωμένη έκδοση του pcAnywhere, όμως το λογισμικό αυτό επίσης περιλαμβάνεται ως τμήμα στα ευρύτερα πακέτα που διαθέτει η εταιρία στην αγορά. 
Η εταιρία ανέφερε, ότι η κλοπή του κώδικα αφορά κυρίως στις εκδόσεις των προγραμμάτων της του έτους 2006 και δεν πιστεύει πως οι εκδόσεις μετά το 2007 επηρεάστηκαν. Οι χρήστες του Norton Antivirus δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτε περισσότερο από τις συνήθεις αναβαθμίσεις
Πηγή:http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_26/01/2012_424351