Τα σημάδια της υπερθέρμανσης είναι πλέον αισθητά στο Εβερεστ. Τόσο ώστε ο άνθρωπος που έχει κατακτήσει τη διάσημη κορυφή περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλον στον πλανήτη να λέει ότι σε λίγο κανείς δεν θα είναι πια σε θέση να επαναλάβει το κατόρθωμα.
Αιτία, όπως υποστηρίζει, η έλλειψη του χιονιού που «απογυμνώνει» το βουνό αποκαλύπτοντας κακοτράχαλα βράχια και δύσβατα ρήγματα τα οποία καθιστούν την ανάβαση εξαιρετικά επικίνδυνη, αν όχι… είδος υπό εξαφάνιση.
Σήμα κινδύνου από τον Σούπερ Σέρπα
Ο Απα, γνωστός και ως Σούπερ Σέρπα, μπορεί να καυχηθεί ότι γνωρίζει τη «σκέπη του κόσμου» καλύτερα από όλους, αφού από το 1989 ως σήμερα έχει ανέβει σε αυτήν 21 φορές – τελευταία πέρυσι, όταν κατέρριψε το «παγκόσμιο ρεκόρ» που κατείχε ο ίδιος.
«Το 1989, όταν ανέβηκα για πρώτη φορά στο Εβερεστ υπήρχε πολύ χιόνι και πάγος, τώρα όμως το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής έχει γίνει γυμνός βράχος» δήλωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση περισσότερων κατολισθήσεων, πράγμα επικίνδυνο για τους ορειβάτες».
Εκτός από τους κινδύνους που προκαλεί, η έλλειψη του χιονιού δυσχεραίνει την πορεία των ορειβατών. «Επίσης η αναρρίχηση έχει γίνει πιο δύσκολη επειδή όταν είσαι στο βουνό φοράς κραμπόν (ειδικά καρφιά πάγου), όμως είναι πολύ επικίνδυνο, γλιστράς όταν περπατάς με τα κραμπόν σε γυμνό βράχο» εξήγησε ο διάσημος ορειβάτης.
Επί πλέον, όπως πρόσθεσε, η υποχώρηση των πάγων έχει αποκαλύψει βαθιά ρήγματα τα οποία θέτουν ακόμη περισσότερους κινδύνους για τις μελλοντικές αποστολές.
Απειλή από το λιώσιμο των πάγων
Ο Απα – ο οποίος όπως όλοι οι Σέρπα χρησιμοποιεί μόνο το μικρό του όνομα ενώ, όπως πολλά μέλη αυτού του λαού του Νεπάλ, ανεβαίνει στο Εβερεστ από την ηλικία των 12 ετών μεταφέροντας τον εξοπλισμό και τις προμήθειες των ορειβατικών αποστολών – έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στο Εβερεστ.
Πέρα από τη στέρηση της χαράς μιας δύσκολης ανάβασης για τους ορειβάτες, η απογύμνωση της οροσειράς θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους περισσότερους από 1,8 δισεκατομμύρια κατοίκους της περιοχής των οποίων οι βασικές ζωτικές ανάγκες εξαρτώνται άμεσα από τους παγετώνες της.
πηγή: tovima.gr